Bubnové prodlužovací kabely

Provizorní el.vedení s sebou nesou řadu záludností. Od zakopnutí, vznik požáru, až po smrtelný pracovní úraz. U tzv. bubnových prodlužováků vašk hrozí nebezpečí, o kterém většinou nikdo nemá ani tušení.


Všimli jste si, že bubnové prodlužovací kabely lze zatěžovat v navinutém stavu mnohem méně? Je to tím, že navinutý kabel je vlastně cívka a dochází k indukci elektromagnetického pole. Při vysokém průtoku elektrické energie tedy může buben vytvořit velmi vysokou teplotu. V lepším případě se u plastové izolace spečou závity tak, že po vychladnutí nepůjdou rozmotat, u gumy to jen pěkně začoudí. V horším případě vyhoříte a hořet bude intenzivně, dokud jistič nevypne, a to může být za velmi dlouho. Některé bubny již mají tepelnou pojistku, ale u levnějších výrobků nebývá. Výrobce vždy uvádí, jaký výkon lze použít při svinutém bubnu a jaký při plně rozvinutém kabelu.

Pakliže máte na kabelu jakékoliv porušení izolace, či již vykotlané zásuvky raději celý buben vyřaďte a kupte si nový. Při výběru nového kabelu se podle toho, jak a kde budete prodlužovací kabel používat, věnujte nejen délce kabelu a maximálnímu a minimálnímu výkonu připojovaných spotřebičů, ale i   stupni krytí.