Vedoucí zaměstnanci a BOZP

Jistě není třeba připomínat povinnosti zaměstnavatele v péči o zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Je však třeba si uvědomit, že zaměstnavatel je „název“. BOZP tak samozřejmě musí zaměstnavatel zajišťovat skutečnými osobami. A těmi jsou konkrétní vedoucí zaměstnanci na všech stupních řízení. 

 


Říkají vedoucí zaměstnanci, že nemají tuto povinnost v pracovní náplni nebo pracovní smlouvě? Nejsou si jisti, že je zajištění ochrany zdraví a bezpečnost zaměstnanců je jejich povinností, protože ve směrnicích nenašli zmínku o jejich pracovní pozici?

Ani jedno není nutné a absence stanovení zodpovědnosti ve firemních dokumentech je jejich povinnosti nesprostí. Tato povinnost je stanovena přímo zákonem č.262/2006 Sb., Zákoníkem práce, § 101, odst.2.: Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci uložená zaměstnavateli podle odstavce 1 nebo zvláštními právními předpisy je nedílnou a rovnocennou součástí pracovních povinností vedoucích zaměstnanců na všech stupních řízení v rozsahu pracovních míst, která zastávají.

Vedoucí zaměstnanci a BOZP - krátký text, ale celá řada povinností a hlavně zodpovědnosti.

V zájmu každého vedoucího zaměstnance by tak měla být snaha aktivně se podílet na tvorbě bezpečnostních předpisů, které jim vlastně pomáhají plnit jejich zákonnou povinnost.

Jaká je míra jejich zodpovědnosti například při pracovním úrazu? Často se mylně domnívají, že Inspektorát práce zjistí určitá pochybení, uloží zaměstnavateli pokutu a vedoucí pak je, v nejhorším případě, postižen srážkou z platu. Tím to však nemusí skončit. Zvláště u vážnějších pracovních úrazů, kdy dochází k újmě na zdraví, se mohou bránit i sami postižení zaměstnanci. Třeba podáním trestního oznámení. A to i když sami porušili stanovené předpisy. Prokáže-li se, že vedoucí zaměstnanec neplnil své povinnosti v oblasti BOZP, může dojít i na trestní řízení. Potom je třeba si připomenout příslušné paragrafy Zákona č.40/2009 Sb. - Trestního zákoníku. Ano, k překvapení mnohých i zde nalezneme bezpečnost práce. Paragrafy 143, 147 a 148 pojednávají o ublížení na zdraví a usmrcení z nedbalosti. A je v nich pamatováno na BOZP.

Například §148 „pouhé“ Ublížení na zdraví z nedbalosti:

  1. Kdo jinému z nedbalosti ublíží na zdraví tím, že poruší důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo uloženou mu podle zákona, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
  2. Kdo znedbalosti způsobí ublížení na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

Kromě plnění povinností by měl vedoucí zaměstnanec dbát také na prokazatelnost plnění svých povinností v BOZP. Například zápisy v Knize kontrol BOZP.